Βωβόν Ξύλον – Πόλυ Χατζημανωλάκη

2018 March 12

Το Σωματείο Γιώργος Σαραντάρης, υποστηρίζει κάθε τί δημιουργικό γύρω από το έργο του Σαραντάρη και σας προτείνει να παρακολουθήσετε την παρακάρω εκδήλωση.

 

Αθήνα 5/3/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Εύμαρος” το βιβλίο της Πόλυς Χατζημανωλάκη “Βωβόν ξύλον”, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κατάθεση ερευνητικής ανάγνωσης.
Η Πόλυ Χατζημανωλάκη μετά από σειρά ετων μελέτη και ενασχόληση με το παπαδιαμαντικό έργο συγκεντρώνει σε ενα καλαίσθητο τόμο με το εμβληματικό εξώφυλλο με τον πίνακα του Νίκου Αγγελίδη “Μνημείο Α.Π.” κείμενα από την αναγνωστική της διαδρομή στο έργο του Σκιαθίτη συγγραφέα αναζητώντας και αναδεικνύοντας νέα σημεία αναφοράς και διαφορετικές προσεγγίσεις και προσφέρει αφορμές και χρήσιμα εργαλεία για την εξερεύνηση ενός σημαντικού έργου, το οποίο σε κάθε ανάγνωση επιφυλάσσει νέους κρυμμένους θησαυρούς
Η συγγραφέας χαρακτηρίζει τη μέθοδό της ως μια ανορθόδοξη  αλλά ερευνητική ανάγνωση. Είναι η ματιά  του αναλφάβητου αναγνώστη που επιχειρεί να κατακευάσει την ερμηνεία του από διαφορετικές διαδρομές και γνωστικά πεδία όπως π.χ. η ανθρωπολογία, η συγκριτική λογοτεχνία, η ψυχανάλυση κ.α. Ξεναγώντας μας στις παπαδιαμαντικές διαδρομές, ανασύρει σημεία και σύμβολα  που ανιχνεύει στο έργο του Σκιαθιτη συγγραφέα. Αποκαλύπτεται ο Παπαδιαμάντης της γραφής και  της ανάγνωσης, της βωβότητας και της αλαλίας, ο Παπαδιαμάντης της ετερότητας και των σημείων, ο Παπαδιαμάντης της εφηβείας. Ο Παπαδιαμαντης των τόπων των διαδρομών και των σχημάτων κατα Μπασελάρ ( το κοχύλι ως τόπος θανατου, το καμίνι το αντηχείο και η ανυπακοή )
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
Το «Βωβόν ξύλον» είναι μια προσωπική αφήγηση με τεκμήρια, το ημερόλόγιο μιας ερευνητικής ανάγνωσης, ο τρόπος που διάβασα τον παπαδιαμαντικό έργο. Η ανάγνωση ως κουτί θαυμάτων. Μια διαδρομή που νιώθω την ανάγκη να αφηγηθώ. Δεσίματα του λόγου,
συμβολικές δρακοντοκτονίες, διπλά και ομοιώματα, σημάδια, μνημονοτεχνική
των Κολλυβάδων, η ατελείωτη εφηβεία της Φραγκογιαννούς, οι μαγικοί κήποι, η γλώσσα των μογιλάλων, το τραγούδι του κυρ-Βοριά, το αντηχείο του κοχυλιού, τα πάθη της Ταραντέλας, το αυτίον της γης και άλλοι μαργαρίτες της διαδρομής που κατά καιρούς έχω μοιραστεί στο ιστολόγιο μου ή έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, αλλά και άλλα ευρήματα που αποφάσισα να συγκεντρώσω σε ένα βιβλίο.

Στοιχεία έκδοσης:

Σχήμα: 14χ21
Σελίδες: 288
Τιμή: 12 ευρώ (με ΦΠΑ)
Για περισσότερες πληροφορίες: Εκδόσεις Εύμαρος, Eλευθερίας 2, Ταύρος.
Τηλ. 210-9708.811, 6984-911.622,fbpage: Εκδόσεις Εύμαρος – Evmaroslibro

 

 

Comments are closed.