Δημοσιεύσεις για τον Γιώργο Σαραντάρη στην Ελευθεροτυπία

2014 July 4

Αφιέρωμα Γιώργος Σαραντάρης

Θεσμοθετήθηκε γαλλικό βραβείο ποίησης με τ’ όνομά του

Διαβάστε το άρθρο εδώ.

 

Ποιητής με πνευματική καθαρότητα

Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΟΥΝΕΛΑΣ συγγραφέας – ποιητής

Εχω έρθει να σας μιλήσω για έναν σπάνιο άνθρωπο, ποιητή και φιλόσοφο ονόματι Γιώργο Σαραντάρη. Εζησε μονάχα 33 χρόνια. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά αμέσως μετά η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, στην Μπολόνια, όπου έμεινε μέχρι τα 22 ή 23 του και το υπόλοιπο της ζωής του το πέρασε στην Ελλάδα, όπου ήρθε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Τελικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζωή του στην Ελλάδα κράτησε μια δεκαετία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ.

Συνεχής αποκάλυψη θαυμάτων

Γράφει η ΞΕΝΗ ΣΚΑΡΤΣΗ ποιήτρια/φιλόλογος

Στη φωτιά του ματιού σου θα χαμογέλασε κάποτε ο Θεός / Θα ‘κλεισε την καρδιά της η άνοιξη σα μιας αρχαίας ακρογιαλιάς μαργαριτάρι. (Νίκος Γκάτσος, «Ελεγείο», α’ δημοσίευση περ. «Φιλολογικά Χρονικά», 1946) Θ’ ανάψω δάφνες να φλομώσει ο ουρανός/ Μήπως και μυριστείς πατρίδα και γυρίσεις (Οδυσσέας Ελύτης, «Γιώργος Σαραντάρης», Τα Ετεροθαλή, 1974)

Διαβάστε το άρθρο εδώ.

 

…έτσι θα ιδρυθεί το αρχέτυπον

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ ποιητής

Ηποίηση του Σαραντάρη μεταφέρει τον δυτικό – μητροπολιτικό, μοντερνιστικό στίχο μαζί με τους άλλους «εισαγωγείς», αλλά δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει το έδαφος για μια ευνοϊκή ψυχολογική αποδοχή του «νέου», όπως οι άλλοι.

Διαβάστε το άρθρο εδώ.

 

 

 

Comments are closed.