Ευχαριστήριοι λόγοι Προέδρου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Γιώργο ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ στις 15/5/2014

2014 June 9

     

Προς το Π.Π Γυμνάσιο της ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ Σχολής Πειραιά

το Π.Π Γυμνάσιο της   ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ  Σχολής Σμύρνης

και το 2ο Π.Π ΓΥΜΝΑΣΙΟ Αθηνών.

 

 

 

Αξιότιμοι κύριοι Καθηγητές

 

Θέλω εκ μέρους όλων των Μελών του Σωματείου μας να σας συγχαρώ για την μεγάλη προσφορά  των Σχολείων σας στην διάδοση του έργου του Γιώργου Σαραντάρη.

Η γενναιοδωρία σας  στον σχεδιασμό και στην οργάνωση του υλικού του μοναδικού αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος, είναι η απόδειξη πως το Δημόσιο Σχολείο παραμένει το πιο δυνατό και ελπιδοφόρο  κύτταρο της  Ελληνικής Κοινωνίας .

Γι’ αυτό θέλω να σας δώσω  τα συγχαρητήρια και να εκφράσω τις ευχαριστίες  μας για όσα  προσφέρετε με την εργασία σας στα παιδιά μας  αλλά και να σας πω από πόσο βαθειά πηγάζουν τα δικά μας αισθήματα  ευγνωμοσύνης και  θαυμασμού  προς το επιστημονικό και παιδαγωγικό σας έργο.

Μόνη και σταθερή ελπίδα για μας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε παραμένουν  οι Τέχνες και τα Γράμματα  και εσείς είσαστε  εδώ επί των επάλξεων για να αφουγκράζεστε  όχι μόνο τα παιδιά αλλά και εμάς, που με τον δικό μας  τρόπο προσπαθούμε να σώσουμε κάτι από την μνήμη και την αξιοπρέπεια  ανιδιοτελών δημιουργών  όπως ο Σαραντάρης.

Σας συγχαίρουμε ,σας ευχαριστούμε ,σας ευγνωμονούμε.

 

Εκ μέρους των Μελών και του ΔΣ

 

 

ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ

πρόεδρος

 

 

Λόγος της ΝΕΝΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ προέδρου  στην εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον  Γιώργο ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ  στις 15/5/2014

 

Η σημερινή γιορτή- αφιέρωμα στη ζωή του μεγάλου μας ποιητή κορυφώνει την προσπάθεια του Σωματείου μας  να ευαισθητοποιήσει τον φιλολογικό και ποιητικό κόσμο ώστε να ενδιαφερθεί για το έργο του Σαραντάρη.

Γι’ αυτό  εκ μέρους του ΔΣ , των μελών και όλων όσων έχουν εργαστεί κατά καιρούς για την διάδοση του έργου του,  σας μεταφέρω ως πρόεδρος, το πιο θερμό ευχαριστώ  και  σας αποδίδω ευχαριστήρια επιστολή με την ευγνωμοσύνη μας για την συμβολή σας σ’ αυτόν τον σκοπό.

Στο χρονικό διάστημα που λειτουργεί το Σωματείο μας συνέπεσε και η  οικονομική κρίση  που έχει συντελέσει στο να μην μπορούμε να προχωρήσουμε όπως ονειρευόμασταν ,αλλά  να βρούμε άλλες λύσεις για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας.

Έτσι λοιπόν με πολύ λίγα μέσα και με μοναδική χρηματοδότηση  από τα μέλη μας, έχουμε κατορθώσει αυτό που άλλοτε θα φάνταζε ακατόρθωτο, να  φτάσουμε  κοντά στην ουσία του έργου του ποιητή, ο οποίος  ποτέ δεν έβαλε την ύλη  πάνω από την πνευματική  ουσία της ύπαρξης….έτσι  έχουμε  τώρα μπροστά στα μάτια μας αυτό που για όλους  έχει ανεκτίμητη αξία: ένα πλήρες πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βγήκε μέσα από το μεράκι ,τον ενθουσιασμό και την υπευθυνότητα των δημοσίων εκπαιδευτικών  μας , που το  δημιούργησαν και που θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Η θέση του εκπαιδευτικού  ήταν και θα είναι πάντα το σημείο αναφοράς μιας καλής κοινωνίας που παράγει ήθος και πολιτισμό. Τα παιδιά μας τα στέλνουμε στο σχολείο για να γίνουν ηθικά και πολιτισμένα άτομα, αυτός είναι και θα παραμείνει ο κορυφαίος στόχος της εκπαίδευσης.

Ο ρόλος σωματείων όπως το δικό μας είναι να την βοηθούμε με κάθε τρόπο.

Ο Σαραντάρης δεν άφησε την ασκήμια να μπει μέσα του, αφοσιώθηκε στο έργο του και  έκανε ένα ποιητικό θαύμα, από αυτά που μόνο οι καλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν.

Το  έργο και η ζωή του πάντα θα μας θυμίζουν  την επιστράτευση των δυνάμεών του μπροστά στις δυνάμεις του σκότους. Έφερε φως και τώρα είμαστε σε θέση να του το αναγνωρίσουμε.

Το φως που έφερε  μας δίνει την δυνατότητα να καταλάβουμε  την επιστράτευσή του στην τέχνη και πως αυτό είναι μέσα στους νόμους  της ύπαρξης μας.

Η πνευματική εργασία  αφορά στον καθέναν από μας, για  να νικήσει τη φθορά της ύλης του και όχι για  να επηρεάσει την τύχη του φυσικού κόσμου.

Το δέος που δημιουργείται μέσα μας  όταν συνειδητοποιούμε πως ανήκουμε  αυτόν τον κόσμο, του Σαραντάρη δεν του δημιουργεί φόβο, όπως στους περισσότερους από μας , αλλά χαρά, γιατί κατανοεί ότι ανήκει σε κάτι μεγάλο, συμπαντικό και θεϊκό.

Μίλησε  για  την αξία του πνεύματος σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι νόμισαν πως μπορούσαν να ελέγξουν και να καθορίσουν τον υλικό  κόσμο, αφαιρώντας του το πνευματικό του μέρος που είναι και η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και νομίζοντας πως με την ύλη μπορούν να ορίσουν και το πνεύμα.

Έτσι δεν είναι τυχαίο που ο Σαραντάρης μπορεί ακόμα να μιλήσει στις ψυχές μας σήμερα που περιστοιχιζόμαστε από την δαιμόνια μηχανή ενός  αόρατου εχθρού.

Δεν είναι τυχαίο που συγκινεί νέους ποιητές  αλλά και  παιδιά που  μετρούν με αθωότητα τον κόσμο αμφισβητώντας  την πραγματικότητα και  τα υλιστικά κηρύγματα των μεγαλυτέρων τους.

Σήμερα ο Σαραντάρης μας αποκαλύπτεται….και επί τέλους κατανοούμε  πως και γιατί  εξομοιώθηκε με το καλό χωρίς να παρασύρεται από τα φαινόμενα και  πόσο συνειδητά  εκπλήρωσε την αποστολή του θυσιαζόμενος και για την  Πατρίδα του ακόμα αναγνωρίζοντάς της το τι του κληροδότησε.

Η διαδικασία της θυσίας του δημιουργεί οδυνηρούς συνειρμούς ,απ’ όπου όμως μπορούμε να κατανοήσουμε πολλά από την  Αθανασίας της Ύπαρξης , έτσι όπως εξηγήθηκε ως έννοια  μέσα από τον αποστολικό λόγο και διαμορφώθηκε ως αλήθεια  που άλλαξε  το κέντρο της πίστης στον Άνθρωπο .

Σήμερα δεχόμαστε  ως πραγματικότητα  μόνο αυτό που βλέπουμε η ακούμε , στην πραγματικότητα όμως ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του άκτιστου κόσμου το αγνοούμε  και  αυτό μας τρομάζει και είναι ο λόγος που πολτοποιούμε και τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτήν  στην άγνοια.

Ο Σαραντάρης αρνήθηκε αυτή την πολτοποίηση και γι’ αυτό έγραψε ένα τόσο σοβαρό και ουσιαστικό έργο, όπου  συνυπάρχει  άφοβα  η πνευματική διάστασή μας με την ύλη. Ο Σαραντάρης μας προσκαλεί  να μην προδίδουμε το πνεύμα μας και την νοημοσύνη μας. Και μας το δείχνει με ειλικρίνεια  μέσα από την τέχνη.

 

ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.